perjantai 7. elokuuta 2009

Erkki Torvinen: On elokuu, koulut alkavat


"Perusopetuksen painopisteinä ovat koko kaupungissa turvallisuus, hyvinvointi ja monenlaiset oppijat. Turvallisuuteen liittyviä asioita on korostettu edellisenä lukuvuonna, mutta asiassa on jatkuvasti katsottava myös eteenpäin. Painopisteen on jo olemassa olevien suunnitelmien lisäksi oltava vahvasti ennaltaehkäisyssä. Hyvät toimintatavat, joita on myös käytännössä harjoiteltu käsien pesusta tulipaloissa toimimiseen, takaavat jokapäiväisen toiminnan sujuvuuden myös poikkeustilanteissa.

Muutos on opetusmaailmassakin pysyvä tila. Hallitus on tehnyt Eduskunnalle perusopetuslain muutosesityksen, jossa on tavoitteena vahvistaa oppilaalle annettavaa varhaista ja ennaltaehkäisevää oppimisen ja kasvun tukea. Esitystä ja sitä seuraavaa perusopetuksen opetussuunnitelmamuutosta käsitellään kouluissa paljon tulevan lukuvuoden aikana, sillä lain ja perusteiden ehdotetaan tulevan voimaan jo syksyllä 2010. Lentävänniemen koulussa on toimittu muutosten hengessä jo aiemminkin, joten yhteistyö alueen ja kaupungin toimijoiden kanssa on hyvällä mallilla. Oppiminen on yhteinen asia.

Kouluympäristössä tapahtuu myös muutoksia, kun Lentävänniemen koulun piharemontin kolmas vaihe on käynnistynyt heinä-elokuun vaihteessa. Se näkyy paitsi osittaisena pihan sulkemisena niin myös siinä, että polkupyöriä ei voi kaikkina aikoina parkkeerata tutuille paikoille. Liikenteen ollessa muutenkin vilkasta aina koulujen alkaessa, suosittelemme turvallisuuden vuoksi myös muiden kuin eka- ja tokaluokkalaisten harkitsevan kouluun tuloa tässä alkuvaiheessa kävellen. Pienten oppilaiden kannattaa harjoitella matkan kulkeminen yhdessä huoltajien kanssa, isommat oppilaat taas voivat mitä tärkeimmässä asiassa näyttää hyvää mallia pienemmilleen. Suuri vastuu turvallisuudesta on meillä kaikilla ajoneuvojen kuljettajilla, joiden on syytä olla tavallista tarkkaavaisempi ja valmis yllättäviinkin tilanteisiin. Oikea tilannenopeus antaa aikaa reagoida.

Koulun yhteinen vanhempainilta yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa järjestetään mitä todennäköisimmin syyskuussa. Ajankohtainen asia, josta silloin ainakin puhutaan, on 1. syyskuuta lähtien kaikissa kaupungin kouluissa käyttöön otettava uusi sähköinen reissuvihko. Sen myötä vuorovaikutus myös kodin ja koulun välillä saa uuden kanavan, sillä perinteisiä luokkakohtaisia tai oppilas-huoltaja-opettaja – tapaamisia ei ole tarkoitus unohtaa.

Koulussa ei kukaan ole yksin, paitsi tietoa niin koulussa opetellaan jakamaan myös muita asioita. Toisten huomioiminen kantaa ja antaa jokaiselle monin verroin iloa ja hyvää mieltä.

Toivotan jokaiselle alueen koululaiselle hyvää ja turvallista kouluvuotta.
"


Erkki Torvinen

Kirjoittaja on Lentävänniemen koulun rehtori ja Tampereen läntisen perusopetusalueen aluerehtori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti