lauantai 3. lokakuuta 2009

Niemenrannan kaavoituksessa on siirrytty asemakaavan laatimisen vaiheeseen


Tiesitkö, että Niemenrantaan, vanhalle tehdasalueelle ollaan rakentamassa 3 500 asukkaan 95-prosenttisesti kerrostalovaltaista asuinaluetta? Alueen osayleiskaava hyväksyttiin tämän vuoden elokuussa, ja nyt kaavoituksessa on siirrytty asemakaavan laatimisen vaiheeseen.

Tampereen luoteisella suuralueella asuu nykyisin noin 11 000 asukasta. Niinpä näin suuri, jopa 35% lisäys väestöön vaikuttaa Lietsu-Lentsussa kaikkiin ja kaikkeen: Liikenteeseen, kouluihin, päiväkoteihin, kauppaan, terveydenhuoltoon, luontoon, rakennetun ympäristön ilmeeseen, liikuntapaikkoihin, turvallisuuteen ja niin edelleen.

Osayleiskaavaa laadittaessa on tehty paljon selvityksiä, jotka ovat hyödyllistä ja mielenkiintoista luettavaa; suosittelen!

Niemen omakotiyhdistys on ollut aktiivisesti mukana osayleiskaavan valmistelussa kommentoimalla ehdotuksia kaikissa oleellisissa vaiheissa. Olemme pitäneet tärkeänä liikenteen järjestelyjä, luonnon monimuotoisuuden ja perinteikkään rakennuskannan säilyttämistä sekä Näsijärven rannan virkistysmahdollisuuksia. Kommenttimme onkin otettu monessa suhteessa huomioon, vaikka kaikkia toivomiamme muutoksia ei kaavaan olekaan vielä tehty.

Myös nyt, kun asemakaavoitus on alkanut, haluamme pitää näitä meille tärkeitä asioita esillä. Alla tiivistelmä palautteestamme asemakaavan laadinnan aloitusvaiheessa.


  • Alueelle suunniteltavien rakennusten tulisi sopeutua maisemaan, vanhaan rakennuskantaan ja luonnonympäristöön. Erityisesti huomioitavia paikkoja alueella ovat Lielahden kirkon läheinen alue, Ollinojan purolaakso, Niemen kartanon pihapiiri ja muut olemassa olevat rakennukset sekä ranta-alueet.
  • Alueen säilynyt rakennuskanta tulisi säilyttää. Niemen kartanon rakennukset on määritelty suojeltaviksi, mutta Lielahdenkatu 28-30 asuinrakennuksia ei olla merkitty säilytettäviksi. Asemakaava tulisi laatia siten, että nämä rakennukset olisivat lähtökohtana alueen täydentävälle uudisrakentamiselle. Rakennukset ovat edelleen asumiskäytössä ja ne ovat hyvässä kunnossa. Alueella suoritettu rakennusinventointi on puutteellinen näiden rakennusten osalta. Lisäksi ne kuuluvat olennaisesti Birger Federleyn suunnittelemaan tehtaan asuinalueen kokonaisuuteen, joka on ollut Niemen kartanon läheisyydessä.
  • Alueen puutarhat ja muut ominaispiirteet tulisi huomioida suunnittelussa. Alueella on paljon kulttuurikasvillisuutta, kuten kuusiaitoja, tammia, omena- ja päärynäpuita jne., joita tulisi säilyttää mahdollisimman paljon. Niemenrannan alueelle saadaan luotua oma alueen historiaan pohjautuva identiteetti hyödyntämällä alueen olemassa olevat rakennukset kasvillisuus.
  • Julkisten palvelujen alue tulisi toteuttaa vain tarvittavilta osin. PY-alueella on myös hienoa metsää ja ranta-aluetta, joita tulisi säilyttää mahdollisimman paljon.
  • Alueen rantoja mukaileva virkistysreitin tulisi olla yhtenäinen. Reitin tulisi muodostaa yhtenäinen verkosto alueella ja sen tulisi liittyä alueen läheisyydessä oleviin reitteihin. Reitistön suunnittelussa tulisi mahdollistaa reitin käyttäminen myös hiihtoon, sillä se olisi tarpeen sekä alueen asukkaille että läheisille kouluille. Rantareitti mahdollistaisi hiihto- ja muun ulkoilun reitin toteuttamisen Lentävänniemen ja Niemen kiertävänä sekä kaupungin suuntaan aina Onkinimeen asti.
  • Saasteet ja ympäristövaurioiden korjaaminen. Alueen maaperää on jo puhdistettu, mutta alueella on edelleen ongelmia, joiden korjaamista tulisi harkita, ennen kuin se muutetaan asuinalueeksi. Esimerkiksi veden alla on rannan läheisyydessä laajalla alueella lietettä, joka estää vesistön virkistyskäytön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti